De marktwerking in de zorg is een ramp, door de onduidelijke financiële prikkels in het systeem. Dat zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer tegen BNR’s Paul van Liempt. “Den Haag heeft geen oog voor wat zich allemaal afspeelt.”zo meldt BNR
Binnen twee à drie jaar dreigt de ramp zich alleen maar te verhevigen, zegt Brenninkmeijer. “De politiek luistert selectief, maar moet eigenlijk diep de samenleving in. De financiële prikkels in het systeem zijn zo ingewikkeld dat de doorsnee directie van een ziekenhuis zijn eigen begroting niet begrijpt en de toezichthouders, de patiënten en de verzorgden snappen ook helemaal niet wat er in hun financiën omgaat.”
“Als er fouten gemaakt worden, zie je dat de netwerken van de overheid zo verknoopt zijn dat het moeilijk wordt om ze te herstellen. Dat kan funest zijn voor uitkeringen en toeslagen.”
Onbevangen
Wat ‘marktwerking’ wordt genoemd is volgens Brenninkmeijer in feite niet meer of minder dan een planeconomie. “Ga nou eens echt diep de samenleving in en stel je heel onbevangen op. Begin nou gewoon bij de mensen die het aangaat en kijk primair naar wat zorg nou betekent. Je kunt heel veel nadruk leggen op het begrip kwaliteit in de zorg, maar uiteindelijk bepaalt de patiënt wat dat is, en dat ziet er heel anders uit dan wat techneuten bedenken. De patiënt wil zekerheid en zorg, dat zijn de kernwoorden.”
Doordat de arts in een raar, ingewikkeld afrekensysteem verstrikt is geraakt, zijn we de kern van de zaak – het goede gesprek met de arts – kwijtgeraakt, meent Brenninkmeijer. “Hij moet gaan zitten vinken en computerprogramma’s gehoorzamen en uiteindelijk rolt daar een of andere factuur uit. Het systeem is veel te ingeiikkeld en we hebben geen zicht op wat zorg betekent voor mensen.”
Bron: bnr.nl